Followers

Wednesday, July 2, 2014

CUTI-CUTI JAKARTA-YOGYAKARTA-BANDUNG - PART FOUR

Salam Ramadhan ke-5.

Semalam dah sembang pasal bab makanan kan pepagi. Kalau sapa nak buat tempahan, boleh roger aku. Hehe. Boleh refer sini SAMBAL HITAM PAHANG ye kalian semua.

Okay.
Nak sambung cerita trip ke Jogja. Almost sebulan dah oi. Tapi cerita tak habis-habis lagi.

Ini perkara biasa kan semua bloger?  Mood/feel dan kerajinan tu kene seiring. Ibarat ombak dan pantai. Ye dak ?

KahKahKah--

Continue.. Lepas habis berjalan ke candi candi, kami dibawa oleh supir ke Keraton Yogyakarta ataupun selalu disebut oleh masyarakat tempatan sebagai Keraton Ngayogyakarta Hadiningrat ataupun kata mudah, Istana Kraton. Keraton atau Kraton Jogja merupakan kerajaan terakhir dari semua kerajaan yang pernah berjaya di tanah jawa. Ketika kerajaan hindu-budha berakhir kemudian di teruskan dengan kerajaan islam pertama di Demak, lalu berdiri kerajaan yang lain seperti Mataram islam yang di dirikan oleh Sultan Agung lalu berjalan dan muncul Keraton Jogja yang didirikan oleh Sultan Hamengku Bowono I. Hingga sekarang, keraton Jogja masih menyimpan kebudayaan yang sangat mengagumkan.

Tiket masuk ke Kraton sebanyak IDR12 500, siap tour guide dlm ni untuk menceritakan secara terperinci tentang satu satu tempat. Layan je lah ye sebahagian gambar di ambil di Kraton ni.
 

Selesai di Kraton, kami ke Taman Sari pula. Disini ada kolam mandian, konon di kolam utama inilah gundik-gundik  Sultan membersihkan diri sebelum 'making love' dengan sultan, saat itu gundiknya ada sekitar 40 orang.  Sultan memilih gundiknya yang akan di ajak 'making love'  dengan beliau yakni dengan melempar bunga kembang setaman ke gundik-gundik yang sedang berenang dan siapa yang mendapatkan bunga itu dialah yang terpilih untuk 'making love' dengan Sultan. Dengar dari cerita orang di situlah. Mungkin ini mitos --


Pemandangan kolam dari atas menara. Katanya menara inilah sultan akan melihat gundik-gundiknya. Wohoo, clear nak skodeng ;)
 
 Habis sudah perjalanan kami di Jogja. Seterusnya kami ke stasiun keretapi Tugu untuk berangkat pula ke Bandung. Sampai je stasiun, hari dh gelap. Sekitar jam 8 malam lebih kurang. Tiket keretapi kami jam 10.10 malam. Perjalanan ke Bandung lebih kurang 8 jam. Ya, tidur di dalam tren lagi kami malam ni.

Since stasiun dengan jalan Malioboro sangatlah dekat, kami decide nak letak barang/beg di loker dan berjalan kaki ke jln Malioboro. Inilah masa untuk shopping!  :)
Settle shopping,  kini masa untuk ke Bandung! Next entri kita sembang pasal Bandung pula ye kawan-kawan.

Selamat tinggal Jogja --
Frust tak dapat jumpa Shiela On 7 :(

No comments: